ATAC la libertatea presei.

Jurnalista Ondine Gherguţ a fost condamnata de instanta sa plateasca despagubiri de 300.00 EURO pentru dezvaluirile facute in cotidianul Romania libera si pe postul NASUL TV.

Daca doriti sa o sustineti pe Odina Ghergut sunteti invitati sa o contactati pe pagina de facebook.

Mesajul jurnalistei postat pe contul de Facebook:

„O fundație (pe care nu o cunosc!) a făcut o cerere de intervenție pentru a mă apăra într-un proces cu fostul procuror acuzat de fapte de corupție, Marcel Sâmpetru. Eu am pierdut la Judecătoria Sectorului 3, iar despăgubirile sunt imense. Pretențiile lui totale, acceptate de instanță, mă costau aproape 300.000 de euro. Concret, instanța m-a obligat la plata a 10.000 de lei despăgubiri morale pentru că i-am afectat imaginea și 5.000 de lei cheltuielile lui. Dar circa 300.000 de euro mă costă să public hotărarea de 24 de pagini în patru alte ziare, dar nu la publicitate, ci pe pagini pe care se publică articole (eu am un contract pe drepturi de autor, iar răspunderea îmi aparține, adică trebuie să plătesc eu pentru că așa e corect).

MARCEL SÂMPETRU, fost procuror general adjunct al României, fost adjunct la serviciul secret al Ministerului de Interne, fost adjunct la DGA-Ministerul de Interne, fost pe la Externe, fost consilier sau director pe la Parlament, m-a dat în judecată pentru că, în noiembrie 2011, am scris că a fost numit consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), deși numele lui apărea în mai multe scandaluri de corupție, iar într-un rechizitoriu ( al mai multor ofițeri SRI despre care eu am scris mult) apărea ca făptuitor.

Sâmpetru m-a dat în judecată pentru delict de presă. „Culpele” mele principale (între altele): am redat interceptări din rechizitoriul în care a fost trimis în judecată pentru corupție procurorul Ciofu (condamnat definitiv); am dat fragmente din dosarul ofițerilor SRI (toți condamnați definitv între timp); am scris despre implicarea lui Sâmpetru în eliberarea lui Omar Hayssam (a fugit din țară după eliberarea din arestul preventiv, dar a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak), așa cum a relatat-o inițial procurorul Ciprian Nastasiu etc.

Ei bine, după 7 luni de la apariția în România Liberă a unei serii de trei articole despre consilierul CSM Sâmpetru, adică în iulie 2012, DNA i-a „prins” atât pe Sâmpetru, consilierul CSM, cât și pe șeful său, fostul vicepreședinte CSM George Bălan. Din interceptările redate de mine rezultau, între altele, metodele prin care încercau să obțină de la premierul Ponta funcțiile de procuror general, respectiv de șef DNA.

De asemenea, DNA a surprins și modul în care Sâmpetru îi cerea șefului DGIPI Ilfov, Mihai Vlad (Sâmpetru i-a fost șef!), informații secrete, compromițătoare, despre fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, spre exemplu. Cu alte cuvinte, avertismentele mele de jurnalist – câine de pază al societății -, din noiembrie 2011 și ianuarie 2012, s-au adeverit în iulie 2012 (anul loviturii de stat) și s-au concretizat, ulterior, într- un rechizitoriu prin care au fost trimiși în judecată Marcel Sâmpetru, George Bălan, șeful DGIPI Ilfov, Mihai Vlad, și judecătoarea de la Înalta Curte, Georgeta Barbălată. La prima instanță de la Înalta Curte, formată din trei judecători, a fost condamnată doar judecătoarea Barbălată.

Probabil în toamnă, sentința definită în dosarul DNA, în care inculpați sunt Sâmpetru, Bălan și alții, va fi dată de instanța supremă formată din cinci judecători. Eu, însă, am fost condamnată de prima instanță pentru că i-am lezat lui Sâmpetru imaginea de procuror „imaculat”, cu un „parcurs profesional de excepție”, cum scria reclamantul în sesizarea instanței de judecată!!! (de parcă niciodată n-ar fi fost inculpat de DNA).

Sâmpetru a uitat să spună că, în 2006, Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a cerut demiterea sa din funcția de procuror general adjunct al României. El a avut grijă de CV-ul său imaculat: și-a dat demisia imediat după ce Macovei a cerut sancționarea sa. Motivul: cererea ministrului să rămână fără obiect, iar el, ca procuror, să nu fie demis din funcția de conducere și, evident, să nu-i fie maculat CV-ul.

SÂMPETRU a folosit instituția DEMISIEI si în 2012, după ce DNA a pus in miscare actiunea penală ptr fapte de corupție sau asimilate celor de corupție si i-a perchezitionat biroul de la CSM.

SÂMPETRU si-a dat demisia ptr ca verificările Inspectiei Judiciare a CSM să rămână fără obiect, iar CV-ul său să rămână cum a fost: CURAT.

N-a avut noroc, ptr ca seful său de la CSM, BĂLAN , nu si-a dat demisia, iar Inspectia Judiciară i-a analizat in bloc. Doar erau coinculpați în dosarul DNA!

Cu toate probele mele materiale depuse la dosar, am fost condamnată, proba principală a lui Sâmpetru fiind depoziția martorului George Bălan, adică a șefului său de la CSM, a personei inculpate de DNA în același dosar de corupție cu Sâmpetru, despre care eu am scris în exclusivitate (interceptări!).

Evident că Bălan era în vădită dușmănie cu mine, doar am scris despre cum i-a prins DNA când „alergau” pe la liderii USL după funcțiile de procuror general și procuror șef DNA!

În mod normal, instanța de fond NU trebuia să-i accepte depoziția de martor. În fine, in dosarul meu sunt multe alte ciudățenii. 

Iată că, atunci când nu mai speram mare lucru (am avut unele probleme cu avocatul meu de la fond!), o fundație mi-a sărit în ajutor. Sunt profund impresionată si, cu plecăciune, MULTUMESC! 

Ce am obținut? Doar o amânare! Următorul termen e pe 20 octombrie 2014. Până atunci sper să-mi pot pregăti mai bine apărarea! Și, cine știe, poate, între timp, vor veni și alții lângă mine!”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *